Doç. Dr. Ebru ZülfikaroğluKadın Hastalıkları, Doğum, Vajinismus ve Genital EstetikMENÜ
İnflamasyon Nedir? Neden Olur? Nasıl Önlenir?
İnflamasyon Nedir? Neden Olur? Nasıl Önlenir?

İnflamasyondan Nedir?

Basir bit kan testi hayatınızı kurtarabilir. Buna C-Reaktif protein denir ve vücudunuzdaki gizli iltihaplanmanın derecesini ölçer. Bu önemlidir, çünkü hemen hemen her hastalık, kalp hastalığı, kanser, obezite ve demansın yanı sıra artrit, otoimmün hastalık, alerjiler ve sindirim bozuklukları dahil olmak üzere gizli İnflamasyondan (Enflamasyon) kaynaklanır veya bunlardan etkilenir.

Bağışıklık sisteminiz ve vücudunuzdaki iltihabı dengeleme yeteneğiniz bozulursa, dikkatli olun. Hastalığa ve erken yaşlanmaya doğru gidiyorsunuz. Ancak iltihabın nedenlerini ele almak ve iltihap önleyici bir yaşam tarzını nasıl yaşayacağınızı öğrenmek önemli.

Boğaz ağrısı, kurdeşen veya romatizması olan herkes iltihabı nedir bilir. Bunlar, savunma sistemimizin enfeksiyon veya travmaya karşı normal ve uygun tepkileridir.

Hayatta kalmak için işin doğrusu iltihaplanmaya ihtiyacımız var. Hastalıklar ise kendi ülkesini yok etmeye kararlı bir isyancılar gibi, bu savunma sistemi kontrolden çıktığında ortaya çıkar.

Çoğu insan alerji, romatoid artrit, otoimmün hastalık veya astım gibi yaygın durumlarda aşırı aktif bağışıklık tepkilerine ve çok fazla iltihaplanmaya aşinadır. Ancak çok az insan, gizli inflamasyonun tüm kronik hastalıkların temelinde olduğunu biliyor: kalp hastalığı, obezite, diyabet, bunama, depresyon, kanser ve hatta otizm.

Asıl sıkıntı yaralanmaya, enfeksiyona karşı akut tepkimiz değil, organlarımızı yavaş yavaş yok eden, optimal işlev görme yeteneğimizi ve hızlı yaşlanmaya yol açan kronik için için için yanan enflamasyondur.

Kendimizi sağlıklı hissedebiliriz, ancak bu iltihap içimizde şiddetleniyorsa, o zaman bir sorunumuz var demektir.

Anti-inflamatuar ilaçlar (ibuprofen veya aspirin) gibi yaygın tedaviler veya prednizon gibi steroidler, akut problemler için sıklıkla yararlı olsalar da, vücudun kendi bağışıklık tepkisine müdahale eder ve kaçınılmaz olarak ciddi ve ölümcül yan etkilere yol açar.

Peki o zaman iltihabı kontrol etmenin en iyi yolu nedir? İlk olarak, iltihaplanmanın tetikleyicilerini ve nedenlerini belirleyip ve ardından gelişmesi için doğru koşulları sağlayarak vücudun doğal bağışıklık dengesinin sıfırlanmasına yardımcı olmalıyız.

İnflamasyon Neden Olur?

Hastalıkların çoğunun temelinde inflamasyon ve bağışıklık dengesizlikleri varsa, bunun nedenlerini nasıl bulur ve vücudu tekrar dengeye getiririz?

Hastalıklara zemin hazırlayan iltihaplanma nedenlerini sıralarsak:

  • Kötü beslenme: Çoğunlukla şeker, rafine unlar, işlenmiş gıdalar ve trans ve doymuş yağlar gibi inflamatuar yağlar,
  • Egzersiz eksikliği,
  • Stres,
  • Virüsler, bakteriler, mayalar veya parazitler ile gizli veya kronik enfeksiyonlar,
  • Yiyeceklerden veya çevreden gelen gizli alerjenler,
  • Cıva ve pestisitler gibi toksinler,
  • Alerjenler.

İnflamasyon Nasıl Önlenir?

Sebebini anladıktan ve ondan kurtulduktan sonra, anti-inflamatuar bir yaşam tarzını nasıl yaşarsınız?

  1. Doğal olarak anti-inflamatuar olan tam gıdalar, yüksek lifli, bitki bazlı yiyin. Bu, işlenmemiş, rafine edilmemiş, gerçek gıda ve bitkisel besinler adı verilen güçlü anti-inflamatuar bitki kimyasalları anlamına gelir. Şeker veya trans yağ dolu hiçbir şey yok.
  2. Yağ değişimi yapın. Zeytinyağı, fındık, avokado ve sardalye, ringa balığı, somon gibi küçük balıklardan elde edilen omega 3 yağlarından sağlıklı yağlar tüketin.
  3. Egzersiz yapın.
  4. Yoga, meditasyon, derin nefes alma ve hatta sıcak bir banyo yaparak tüm vücudunuzu rahatlatan ve iltihabı azaltan güçlü sinir olan vagus sinirinizi harekete geçirmek için aktif olarak gevşemeyi öğrenin.
  5. Besin alerjiniz varsa, bunların ne olduğunu öğrenin ve yemeyi bırakın.
  6. Bağırsaklarınızdaki iltihabı azaltan sağlıklı bakterileri iyileştirmek için sindiriminize yardımcı olması için her gün probiyotikler (“iyi bakteriler”) alın.
  7. İltihabı azaltmaya yardımcı olan bir multi-vitamin ve mineral takviyesi alın.

İnflamasyona kapsamlı bir yaklaşım getirmek ve bağışıklık sisteminizi dengelemek, vücudun en önemli sistemlerinden birine yardımcı olacaktır. Gelecekte artık kardiyoloji, nöroloji veya gastroenteroloji gibi uzmanlıklarımız değil, “inflammaologlar” gibi yeni uzmanlarımız olacaktır diyor Fonksiyonel Tıp’ ın önderlerinden Dr. Mark Hyman.

İnflamasyonu baskılamak ve bağışıklığımızı optimal düzeyde tutmak sağlıklı yaşamımızın kilit noktası.

SİZDEN GELENLER
TÜM YORUMLAR
RANDEVU TALEBİ
En az 70 karakter.
Doç. Dr. Ebru ZülfikaroğluDoç. Dr. Ebru ZülfikaroğluKadın Hastalıkları, Doğum, Vajinismus ve Genital Estetik
0312 466 6605